Reial Decret Jornades Especials

El passat 4 de juliol va tenir lloc la reunió entre la Direcció de Correus i els
sindicats signants de l’acord plurianual. Com és sabut, no es va arribar a materialitzar cap avanç sobre la supressió del treball obligatori en dissabtes; si bé, la Direcció, en una posterior nota informativa, va posar en coneixement de del col·lectiu de Correus l’existència d’una proposta de modificació del Reial decret 1561/1995 sobre jornades especials de treball, presentada el passat 2 d’abril i el contingut del qual pretén modificar el descans setmanal en elsector postal.

Des de CGT el primer que volem remarcar és que no és necessari cap reial decret per a suprimir el treball en dissabtes, ja que això podria aconseguir-se d’altres formes ja previstes en l’Estatut dels Treballadors (Com ja es va fer a les URs d’ordin’aria). De fet, és al contrari, ja que una vegada analitzada la proposta de modificació, l’única cosa que es persegueix, és modificar el descans setmanal mínim d’un dia i mig establert en l’Estatut dels Treballadors.

Pensem que després de la insistència sobre el necessari que és la publicació d’aquest reial decret per a eliminar l’obligatorietat de treballar en dissabte, esgrimida tant per Correus com pels sindicats signants, s’albira l’objectiu d’introduir una via jurisdiccional i institucional –al marge de la negociació col·lectiva- per a la desregularització de la nostra jornada de treball. A més,
hem d’advertir que la inclusió del sector postal dins del reial decret sobre
jornades especials, podria no limitar-se únicament al treball en dissabtes, diumenges i festius sinó que, emparant-se en la directiva europea a la qual fa referència la proposta de modificació, podria aplicar-se en el cas d’un augment previsible de l’activitat en Correus.

A CGT ens oposem al fet que satisfer una demanda llargament pretesa pels
i les treballadores de Correus, com és la fi del treball obligatori en dissabtes,
vagi en detriment d’altres drets com el gaudi dels descansos setmanals o de la jornada ordinària de treball.

Per això, i per a forçar a la Direcció de Correus a que prengui mesures immediates que posin fi al treball obligatori en dissabtes

TOTS ELS DISSABTES A la VAGA!

TEXT DE MODIFICACIÓ DEL RD:

Artículo único. Modificación del Real Decreto 1561/1995, de 21 de Septiembre, sobre jornadas especiales de trabajo.

  1. Se añade una nueva Sección 3.ª bis al Real Decreto 1561/1995, de 21 de septiembre, sobre jornadas especiales de trabajo: “Sección 3.ª bis. Sector postal”
  2. Se añade, dentro de la nueva sección 3.ª bis del Real Decreto 1561/1995, de 21 de septiembre, sobre jornadas especiales de trabajo, un artículo 7 bis, con la siguiente redacción:
    “Artículo 7 bis. Descanso semanal en las empresas prestadoras de servicios postales.
    Cuando sea necesario para garantizar la continuidad del servicio, podrá establecerse, mediante convenio colectivo o, en su defecto, por acuerdo entre la empresa y los representantes de los trabajadores, el disfrute parcial del medio día del descanso semanal previsto en el artículo 37.1 del Estatuto de los Trabajadores.
    Las horas dejadas de descansar se compensarán, como máximo dentro de las cuatro semanas siguientes, mediante el disfrute del mismo número de horas acumulado a uno o más descansos semanales, según lo dispuesto en el convenio colectivo o acuerdo.”